Det vanskeligste med å bli veganer

Som jeg har nevnt i tidligere innlegg gikk jeg veldig hardt ut på sosiale medier med å dele innlegg relatert til dyrs rettigheter og veganisme, og jeg ser nå i ettertid at mange av disse innleggene hadde nok en fiendtlig og angripende undertone.

Denne desperasjonen etter å få andre til å se, skjønne og føle det jeg gjorde – var veldig stor. Jeg hadde i tillegg dårlig samvittighet for alle de dyrene jeg hadde spist før jeg ble veganer. Det eneste jeg kunne gjøre var å dele, dele og atter dele. Jeg delte lenker til Noahs sider, Dyrevernalliansen, undersøkelser gjort av mattilsynet, bachelor og master oppgaver, såkalte «memes» om veganisme og dyrs rettigheter, og jeg lenket til og med til Animalia sine egne sider.

I begynnelsen var det faktisk noen få som gadd å kommentere på innleggene, men stort sett bare de som ville rettferdiggjøre hvorfor de ikke kom til å slutte å spise kjøtt.

#Butbacontho #bacon #canines #meateater #plantshavefeelingstoo 

Jeg husker at en bekjent kalte meg for nyfrelst, noe jeg selvfølgelig ikke likte i det hele tatt. Nyfrelst, det forbinder jeg med religion, noe oppdiktet som en har valgt å tro på for å føle at en har en mening her i livet. At mennesket ikke trenger å spise dyr for egen overlevelse er ikke en tro – det er fakta.

En tidligere venninne av meg sendte meg en snap av henne sittende med et fiskesnøre i en fiskebåt – uten krok på. Der hun hadde skrevet teksten; Er det dette som kalles vegansk fiske?

Fiske

Hun forstod ikke at for meg var den fisken nå et individ med et ønske om å leve, et individ som følte smerte. I mitt hode tenkte jeg på hvordan det måtte føles for fisken å bli dratt i flere minutter under vann med en krok i munnen. Jeg skjønte jo selvfølgelig at når hun satt i den fiskebåten med en snøre – så kom hun til å sette på en krok etter det bildet var tatt.

Om du lurer på om fisken virkelig føler smerte så kan du sjekke ut denne artikkelen med flere gode kilder, fra Dyrevernalliansen.

Å bli møtt med slike holdninger fra venner og bekjente gjorde at jeg til slutt trakk meg unna disse menneskene. Det ble for vanskelig for meg å holde kontakt med folk som så så annerledes på dyrs rettigheter enn jeg nå gjorde. Jeg sluttet stort sett å følge alle venner og bekjente på sosiale medier som fortsatt spiste dyr. Jeg tålte ikke å se folk dele bilder av maten sin, for meg var det bilder av likrestene til noen individer som hadde blitt frarøvet livet sitt. Disse menneskene forsvant stort sett bare stille og forsiktig ut av livet mitt, jeg hadde ikke overskudd til å ta opp kampen for å få de til å forstå….

Familien min derimot…

Den personen jeg røk mest uklar med var minste lillesøster, vi er like høylydte og store i kjeften begge to, så det var ventet. Hun sa blant annet til meg at «det er ingen andre veganere jeg kjenner som oppfører seg som deg», noe jeg tviler på var ment som et kompliment…..

Jeg meldte meg blant annet ut av gruppechatten med familien flere ganger iløpet av det første året som veganer. Ene gangen var det fordi de snakket om hva (hvem) de skulle spise til middag. For meg var det for vondt å se at min egen familie ikke hadde de samme verdiene som meg selv, out of sight – out of mind tenkte jeg da.

Jeg tror dog at de egentlig er enige med meg – de har bare ikke har klart å gjøre handling ut av sin egen moralske overbevisning. Eller som minste lillesøster skrev i en melding til meg etter jeg forsvant fra gruppechatten;

«Jeg har stor respekt for det valget du har tatt, men jeg er ikke kommet dit, og vil ikke bli presset til å ta noe valg. Om jeg tar det valget så kommer det ikke til å være fordi du sier at jeg skal gjøre det, men fordi jeg føler meg klar for det.»

animal-3071324_1920
Go vegan – Dont fuckin tell me what to do

Å diskutere veganisme kan sammenlignes med å diskutere politikk og religion når det kommer til hvor engasjerte folk kan bli. Min egen familie er jo vokst opp med meg og vi kommuniserer sånn nogen lunde likt. Min kjære svigerfamilie har derimot måttet venne seg til min meget direkte, ærlige og av og til høylytte væremåte.

Ene gangen jeg kjeftet på sønnen deres mens de var tilstede spurte de han etter jeg hadde gått ut av rommet om jeg behandlet han bra.

12278956_10153068192442583_609209242739425425_n
Next time you will do as I say.

Det hører historien til at svigers bor i Brønnøysund, mens jeg og samboer bor i Oslo. Det er derfor ikke så ofte vi sees, så når vi har vært nordafor har vi bodd hos de i pluss/minus en uke. De to siste gangene vi var på besøk hos de klarte vi alle å holde kjeft angående temaet «mat/veganisme» – helt til nest siste/siste dagen.. Men ærlig talt så syntes jeg det var jævlig godt gjort å holde kjeft så lenge.

Diskusjonen begynte mens vi satt å spiste og vi fikk høre de vanlige argumentene om hvorfor de ikke kunne slutte å spise kjøtt. «Vi har alltid spist kjøtt, hva skulle vi levd av i Norge om vi ikke spiste kjøtt» osv. Lang diskusjon kort – det endte med at svigerfar sier (mens han spiser veganske dumplings, og hadde spist masse god vegansk mat i en uke);

«Vi kan jo ikke leve av å bare spise gress» 

For å ikke være noe dårligere enn svigerfar avsluttet jeg med å si;

«Nevner du order gress engang til så skal jeg virkelig servere deg gress til neste måltid»

Slikt blir det jo så god stemning av.

pexels-photo-264196

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer Legg til din

 1. Heidi sier:

  Fin blogg, skal begynne å følge den 🙂 du er flink til å sette ord på mye av det jeg har tenkt etter at jeg ble veganer også, fint vi er flere som tenker og føler mye av det samme 🙂

  Liker

  1. Gresspiser'n sier:

   Takk for hyggelig tilbakemelding – det setter jeg pris på 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s