Blir du manipulert?

hand-784077_1920

Er det en ting veganere får høre ofte, er det at informasjonen, videoene og bildene vi deler fra husdyrindustrien, er rein og skjær propaganda, så la oss ta en titt på definisjonen;

Propaganda, bevisst manipulering av folks følelser og tanker ved hjelp av sterke virkemidler for å fremme bestemte oppfatninger og handlingsmønstre.

Sure – man prøver å få folk til å koble på følelsene sine for å klare å sette seg inn i dyrs lidelse, og noen av virkemidlene er å vise videoer av de grusomme forholdene mange dyr lever under. Men manipulere? Nei. Da må vi se på definisjonen igjen;

Manipulere, ofte brukt negativt om å påvirke andre ved midler som de ikke har oversikt over og derfor ikke kan verge seg mot.

De videoer, bilder og annen informasjon de fleste veganere bruker for å vise dyrenes virkelighet ligger ute på Internett – som alle med tilgang til en mobil, nettbrett eller pc kan finne fram til. Dette er videoer som viser virkeligheten dyrene lever under – ikke bare de grønne enger, og «lykkelige» dyrene som produsentene vil vise oss.

Kan man virkelig kalle det for propaganda da?

La oss snu litt på flisa og se mot en av Norges største meieriprodusenter.

HVA HAR TINE MEIERI DREVET MED I ALLE DISSE ÅR?

Her hadde jeg tenkt å poste et reklamebilde fra Tine selv, newbie som jeg er i bloggverden, men siden det er noe som heter opphavsrett på bilde tok jeg ikke sjansen på å bruke det. Er liksom noe annet å bruke et bilde fra Tine for å snakke varmt og godhjertet om det – enn å bruke det for å vise deres bevisste hjernevask.

Så la meg forsøke sette stemningen ved å vise noen enkeltbilder, og så beskriver jeg bildet nedenfor:

Vi ser det norske flagg og mennesker som heier i bakgrunnen på bildet, vi ser en melkekartong med bilde av en kjent idrettsutøver (Kjetil Jansrud, Alpinist), et nøkkelhullmerke, vi ser at Norge er skrevet på kartongen med OL-ringene under, og på kartongen står det også at denne melka kommer fra «gården i din region». Vi ser også et glass fylt med det vi antar er melk, og at glasset og melkekartongen står oppå en brødfjøl, som igjen står oppå det som ligner snø.

Før jeg ble veganer tenkte jeg ikke over slike bilder. Men la oss analysere det beskrevne bildet, hva ser vi egentlig? Hva tenker og føler vi når vi ser et slikt bilde? Tror du det er tilfeldig at Tine bruker det norske flagget i bakgrunnen? Nei selvfølgelig ikke, her spilles det på OL og nasjonalfølelse, noe de fleste nordmenn kan kjenne en stolthet over da vi i årevis har hatt gode prestasjoner i vinteridretten.

«La oss sammen drikke tine melk og heie våre nordmenn fram til seier».

Tror du det er tilfeldig at de har en idrettsutøver for å være på melkekartongen deres? Tine har i mange år reklamert med at melk styrker kroppen, og hvem bedre kan støtte opp om det utsagnet enn Alpinist i verdensklasse. Men er det nå virkelig slik at melk «gjør deg stor og sterk»? Sjekk ut de linkene jeg har lagt ved, og ta gjerne å undersøk saken selv også. Bare vær obs på hvem som har skrevet det du leser, hvem som kan tjene på at du tror det du leser, om det er basert på forskning, eller at det bare en artikkel skrevet av en ernærings-rådgiver for Tine.

Fra gårder i din region

Er det ikke fint? Tine tenker faktisk på oss i bygdene, de har skjønt det, vi må jo støtte opp om lokalmiljøet, Norge er et langstrakt lang – vi trenger at folk bor på bygdene også! «Din region» innebærer også at melka er kortreist! Og hva er vel ikke mer miljøvennlig enn det? Sure, kua raper og fiser av og til, men melka har jo bare reist fra nabogården – mens soyamelka til disse gresspiserne har jo reist halve jorda rundt!

cow-2783568_1920
Aaaah sweet mother of all farts – that was good.

Dette er iallefall det Tine vil at vi skal tro.

Med mindre du er spesielt interessert i hvordan norsk landbruk foregår, vet du neppe at kua ikke bare spiser gress. Jeg kan iallefall være den første til å innrømme at jeg ikke hadde snøring. Har du hørt om kraftfor?

I 2014 var forbruket av kraftfor til husdyr i Norge på 2 millioner tonn. Hva består så kraftfor av?

«Kraftfôr er mat til husdyr som er spesielt utviklet for å dekke dyrenes næringsbehov og inneholder alle næringsstoffene de trenger: karbohydrat, protein og fett, samt vitaminer og mineraler – altså et fullverdig måltid.

Karbohydratandelen er i hovedsak basert på norsk korn, og utgjør hovedbestanddelen i de fleste kraftfôrtyper.

Proteinet kommer gjerne fra ulike oljeplanter som soya eller raps. All soya og mesteparten av rapsen importeres fordi vi ikke kan dyrke disse plantene i Norge. Fett, mineraler og vitaminer blir også importert.» – Norsk landbruksamvirke

Men vent nå litt! Soya?? i kraftforet til kua? kortreist soya importert fra nabogården da eller? Nei….. 😦

Pssssst;

«En gruppe nederlandske forskere så på forskjellen mellom å produsere en liter soyamelk med soyabønner dyrket i Belgia i forhold til å produsere en liter kumelk. De fant at det krevde 297 liter vann for å lage soyamelk, der 62 prosent av vannet gikk til å dyrke soyabønner. Men det globale gjennomsnittet for å produsere én liter kumelk er på 1050 liter.» – Gemini.no 

Tidlig krøkes god melkedrikker skal bli

Indoktrineringen Tine meieri har drevet med og fortsatt driver med, starter i ung alder. Hvem husker vel ikke klippekort for melk da vi gikk på barneskolen?

For min del var det å ha klippekort på melk en del av det å gå på skolen – og de som ikke drakk melk var unormale. Snakk om å ha lyktes godt med propagandaen da Tine 😉

I dag bestiller de fleste barneskolene via noe som heter «skolelyst», ikke «skolemelk» som det het tidligere – men det er fortsatt eid av Tine. Via skolelyst kan foreldrene velge å bestille andre ting enn melk, MEN skolen er fortsatt bundet til å bestille melk! Her kommer et utdrag fra brukervilkårene for de skolene som velger å bestille via skolelyst;

«4. Valg av produkttilbud/sortiment på skolen

Skolen skal:
⦁ Velge minimum tre produkter som TINE tilbyr på ⦁ http://www.skolelyst.no, hvorav to av produktene skal være Lettmelk 1,2 % fett ¼ liter og Lettmelk 0,7 % fett ¼ liter.»

Tine da….

De er overalt!

Tines omfattende bruk av propaganda for å få oss til å bli kumelkdrikkere, og å fortsette å være det, er så omfattende at dette innlegget ingen ende ville tatt om jeg skulle skrevet om alt… Tine befinner seg på omtrent alt av sportsarrangementer barn,ungdom og voksne driver med – de bare tilpasser hvilket tine produkt de vil pushe på de ulike potensielle kundegruppene sine. Neste gang du ser en reklame fra Tine kan du gjøre en liten analyse. Hvem er denne reklamen rettet mot, hvilke virkemidler bruker de, og er det sant det de formidler i reklamen?

Som et avsluttende tips om du fortsatt drikker kumelk. Hva med å prøve en plantebasert melk neste gang? Jeg går absolutt god for denne;

edgepack_choco_dynamicheader+copy2_270x288_p_q60_ffffff

 

Synes du sjokolademelk er for søtt anbefaler Tyne og Tortura havremelk. Har du ikke sett reklamen deres for Tyne melk kan du sjekke den ut HER.

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s