Å være vitne

Sau kjøres til slakt
“When the suffering of another creature causes you to feel pain, do not submit to the initial desire to flee from the suffering one, but on the contrary, come closer, as close as you can to him who suffers, and try to help him.” – Leo Tolstoy

Hva innebærer det å være vitne?

Litt bakgrunnsinformasjon til deg som ikke vet hva dette dreier seg om;

Toronto Pig Save er en organisasjon som startet opp i Toronto Canada, da for å være vitne til griser som skulle bli slaktet. Siden da har bevegelsen vokst seg større, og er nå satt opp i flere byer over hele verden. I månedsskiftet januar/februar var der registrert 308 savegroups og det etableres nye hver eneste måned!

Nå er vi vitne for alle slags produksjonsdyr som blir sendt til slakt, og bevegelsen heter The Save Movement.

Man kaller markeringene for en «Save vigil» – men jeg bruker i dette innlegget stort sett begrepet «å være vitne».

Tanken bak er å være vitne til den urettferdighet dyrene gjennomgår, og prøve å hjelpe. Vi får ikke reddet dyrene fra å bli slaktet, men vi viser vår støtte ved å være tilstede for de.

Dette sender også en beskjed til menneskene som jobber i slakteriene, og de som kjører forbi, at ikke alle synes dette er greit. Ikke minst deler vi bilder og videoer fra markeringen etterpå for å gi kjøttet i butikkhylla et ansikt.

Min erfaring

GOPR8102_Moment3

Den aller første «Å være vitne til» markering som ble holdt i Norge var i Kjøttbyen, utenfor Fatlands lokaler i Oslo.

Dette er så langt den eneste markeringen jeg har vært med på, selv om det har vært flere. Jeg har ikke hatt tid og overskudd mens jeg har vært i 100% jobb, og selv nå som jeg har gått ned i stilling kjenner jeg fortsatt en liten motstand når jeg ser nye markeringer blir satt opp. Jeg ønsker selvfølgelig at flest mulig stiller opp og er vitne for dyrene, men jeg synes det er viktig at man er åpen om at det kan være en tøff opplevelse.

Det gikk veldig greit for min egen del under selve markeringen, man er sammen med likesinnede, og jeg tror man finner en slags trøst i det. Men for meg kom reaksjonen noen dager senere.

Er det virkelig et saueskinn jeg ligger på?

Jeg ble med en venninne på en kundalini yogatime. Da vi kom dit hentet hun frem yogamatte, sånne klosser og et saueskinn til oss.

Jeg la med engang merke til saueskinnet, men jeg tror jeg ble så satt ut at jeg ikke klarte å reagere, jeg forsøkte å få tankene over på noe annet. Kanskje det er fake?

I en kundalini time er en del av greia er å bli mer «bevisst og tilstede», så det ble naturlig nok veldig vanskelig å la være å tenke på dette saueskinnet. Tanken bare vokste seg større og større, og i hodet mitt gikk det en film på repeat, min egen film fra den dagen jeg var vitne til sauer som ble kjørt inn til slakt.

Klumpen vokste i magen på meg, tårene presset bak øynene mine. Jeg reiste meg opp og sjekket baksiden av saueskinnet. Ja det var ekte saueskinn. Jeg gikk demonstrativt mot hyllene der de andre saueskinnene lå, og slang det i fra meg. Resten av timen ble gjennomført, men det var en tung time. Det tok lang tid før jeg klarte å dra tilbake dit igjen.

Refleksjon

Yogatimen gav meg rom for refleksjon, saueskinnet var bare triggeren som utløste noe som var ubearbeidet inni meg.

Da jeg stod utenfor slakteriet «skrudde jeg av» mine egne følelser og behov for å klare å være vitne til dyrene som ble sendt til slakt. Det eneste jeg tillot meg å tenke var;

Jeg overlever – det gjør ikke dyrene som kjører forbi meg.

Nå vet jeg hva jeg går til, og jeg har fått bearbeidet opplevelsen. Jeg håper du som leser ikke har latt deg skremme fra å være vitne, men heller føler deg litt mer opplyst om hva dette dreier seg om, og at det kan være greit å ha noen å snakke med etterpå.

På torsdag skal jeg være vitne igjen – blir du med?

Klikk her -> Save Vigil ved Fatland på Furuset


Har du lyst å vite mer om hva som skjer på slike markeringer her i Norge, vil jeg anbefale deg å sjekke ut disse sidene;

The Save Movement 

The Save Movement Norge

 

 

 

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s