En skal høre mye før øra faller av!

Forrige uke raste avgårde da det ble flere vakter på jobben enn jeg hadde regnet med, så det ble lite tid til både blogging og sosiale medier. Jeg har likevel hatt flere interessante samtaler, og en veldig rar samtale, omkring dyrs rettigheter, aktivisme og veganisme. Jeg tenkte jeg skulle ta for meg forrige ukes rareste samtale og fortelle hvordan markeringen uten for Fatland slakteri aka Kjøttbyen gikk denne gang.

Kjøttbyen

DCIM100GOPROGOPR8193.

Jeg var første mann på plass utenfor Fatland slakteri, også kjent som Kjøttbyen pga det grufulle skiltet rett ved inngangen til slakteriet. Det første som møtte meg var en politibil som sto parkert utenfor slakteriet, men ikke lenge etterpå kom de andre aktivistene.

En av de andre aktivistene tok kontakt med politiet for å høre hva de hadde å si. Politiet ønsket å høre hva planen vår for dagen var og hvor mange vi kom til å bli. Hun fortalte at vi mest sannsynlig ikke ble så mange i dag, at vi kommer til å stå der med skilt og forsøke å få tatt bilder av dyrene som skal bli sendt til slakt.

Politiet sa at det ikke kom på tale at vi fikk lov til å stoppe bilene på vei inn til slakteriet og ba oss overholde den beskjeden. Vi tok politiets beskjed til etterretning og stilte oss på andre siden av veien, selv om litt av poenget med å være der forsvinner når vi ikke får muligheten til å dokumentere de individene som blir send til slakt.

Vi ble til sammen ni stykk aktivister denne gangen.

Markeringen gikk veldig fint, men vi fikk dessverre ikke tatt noen bilder av dyrene denne gangen. Vi fikk dog vist vårt budskap til mange av de forbipasserende bilistene, og en stoppet til og med opp og snakket med noen av aktivistene. Vi fikk flere tomler opp, og et par som viste oss fingeren 😉

fatland

Jeg kom i prat med en annen nordlending denne gangen, som jeg så vidt hadde hilst på ved andre markeringer. Vi fant ut at vi kom fra «nesten samme sted», for de lokalkjente er det snakk om Valnesfjord for hans del, og Sulitjelma for meg. Ganske fantastisk at to nordlendinger møtes på en markering utenfor et slakteri i Oslo?

Han var en veldig inspirerende fyr som hadde mange tanker, ideer og planer for fremtiden, der fellesnevneren var å gjøre en forskjell for dyrene og verden. Han fortalte meg også at han selv var en av disse folkene som skriver ting som «but bacon tho» i kommentarfelter som omhandler veganisme/dyrs rettigheter.

«Så hvis jeg kan forandre meg, så kan alle det!»

Nå til påska skal han være med å sette opp Cube of truth i Bodø forresten, så er du i området, bryr deg om dyrs rettigheter, heng deg på, eller møt opp å snakk med de folka som er der 🙂 Legger ved link til arrangementets facebook side Cube of truth: Bodø. Jeg skal nordover selv i påska, så visst jeg får tid skal jeg selv bli med!

Cube of truth
Fra Cube of truth utenfor Oslo S 10.03.18

Lurer du på hva Cube of truth er for noe kan du lese mer om det HER.

På vei til Kjøttbyen denne dagen hadde jeg på samme tid klart å rote meg inn i en diskusjon på facebook, som tok en helt bisarr vending. Mer om det i følgende avsnitt.

Dyrene har fortalt meg at det er greit at vi spiser de

I innlegget mitt om «Sinnaveganern» fortalte jeg litt om de ulike boksene man gjerne blir plassert i, eller plasserer seg selv etter man er blitt veganer. Jeg anser meg selv som en noenlunde åpen person for det ukjente og det jeg selv ikke kan forstå – så lenge som det ikke skader andre.

I «Sinnaveganer» innlegget fortalte jeg blant annet at jeg snuste litt borti yoga/meditasjon, og for en stund tilbake kom jeg over en form for meditasjonretreat som skulle holdes. Jeg satte meg opp som interessert og vedkommende som var ansvarlig for dette la meg til som «venn» på facebook, jeg aksepterte.

Forskerne avslører: Dette skjer i kroppen om du spiser egg hver dag

Som jeg nevnte i forrige avsnitt havnet jeg i en diskusjon på vei til slakteriet der vedkommende som hadde lagt meg til på facebook hadde delt en artikkel med 11. grunner for hvorfor egg er bra for mennesker å spise. Dette klarte jeg selvfølgelig ikke la være med å kommentere noe på;
«For det første så strides de lærde om hvor bra egentlig egg er for mennesker. For det andre så er det svært lite dyrevennlig å spise egg.
Hønene er avlet fram til å legge mye flere egg enn det som er naturlig for dem-det sliter på kroppen deres. Når hønene ikke lengre produserer egg nok for produsentene blir de kastet til side og drept.
Og det aller verste som er en del av eggproduksjonen er at 1-2 dagers gamle hannkyllinger kastes i en kvern da det ikke er bruk for de.
All næring vi mennesker trenger kan vi få fra plantebasert kost -ergo vi har ingen nytte for egg.»

Så svarer vedkommende dette;
«Du har rett i mange av dine argumenter i forhold til industri hønsa og hvordan de blir behandlet..
Men du må ikke dra alle under en kam. Jeg kjenner til mange som holder høns selv og spiser egg fra glade høns som legger akkurat så mange egg de vil og blir behandlet på en god måte og hvor Haner også får god behandling frem til de blir middag på en respektfull måte.
At det er næring vi ikke har nytte for står jeg ikke med. Jeg synes egg er veldig god og har akkurat den næringen jeg trenger :)»

Hvordan skal man svare en person som tror at høner legger akkurat så mange egg som de vil, og tror at haner kan bli til middag på en respektfull måte?

Er dette respektfullt?

Er du også i den oppfatning at hønene legger så mange egg de selv vil så les deg gjerne litt opp om om høna HER.

Her kommer iallefall det jeg svarte han der og da;
«Disse «lykkelige» hønene kommer fra industrien der de ble avlet fram til å legge unormalt mange egg -som igjen sliter på kroppen deres.
Villhøna som de stammer fra legger rundt 20 egg i året -og de eggene som ikke er befruktet spiser de selv for det krever mye av kroppen deres å legge egg – de trenger den næringen selv.
Hvordan i all verden blir et dyr til middag på en respektfull måte om jeg tørr spørre?»

Nysgjerrig på hva han svarer meg nå? Sitter du nede og har hvilepuls? Jeg fikk iallefall skyhøy puls etter svaret hans som kommer nå;
«Jeg skjønner at det er vanskelig for deg å forstå hvordan det går til. men det er altså mulig. Ser at mange veganere sliter med å få dette til å stemme i hodet deres.
Min opplevelse når jeg faktisk spør dyrene selv er at de ikke har noe i mot å bli spist mennesker så lenge de blir behandlet godt når dem lever. Det kalles livets sirkel. Det er også slik at det fins en dypere visdom i dette som ikke er så lett å forstå hvis men ikke ser helheten.
Jeg har selv vært vegetarianer i mange mange år, også veganer en periode, før jeg igjen valgte å spise egg og viltkjøtt igjen. Dette gjorde jeg fordi dyre ånden kom til meg og sa den ville ofre seg for meg.
At jeg igjen begynte å spise viltkjøtt og egg det angrer jeg ikke på og jeg må si at jeg har det bedre når jeg får i meg litt kjøtt og egg hver uke. Ikke hver dag. men innimellom.»

Ja dette er direkte sitat, akkurat slik vedkommende svarte meg. Jeg kjenner at pulsen min stiger litt når jeg leser dette igjen. Hvordan kan man diskutere med noen som hevder de kan snakke med dyrene og at de har fortalt hen at det er greit at hen spiser de? Jeg burde innsett der og da at nå er det bare å legge ballen død, men når sinnaveganern er vekket….;

pexels-photo-366063

«Så det er livets sirkel at vi mennesker avler fram unormale egenskaper hos dyrene slik at vi kan utnytte de på best mulig måte?
Dyrene har altså sagt til deg at det er greit å drepes lenge før deres levetid er over? De fleste dyr drepes mens de fremdeles er barn – jeg har svært lite tro på at de ønsker å dø lenge før deres naturlige levetid er over.
Siden du sier at du har snakket med dyrene før du spiser de -regner jeg også med at du snakker med hver enkelt? For de er jo alle ulike individer på lik linje som meg og deg. Må være slitsomt å få seg mat på den måten.»

Alltid mye lettere å være etterpåklok, og jeg skulle absolutt bare lagt ballen død ved hens forrige svar. Dette innlegget ble langt nok, så jeg tar meg friheten og bare nevner en setning til blant mange flere som hen skrev for å forsøke rettferdiggjøre hvorfor det er greit å spise noen dyr;
«Har du snakket med tomatene du spiser? De har faktisk fullt utviklet nervesystem, følelser og bevissthet de også!»

Nå ble det for fjernt til at jeg gadd å svare eller kommentere noe mer på innlegget + at jeg måtte av bussen som var på vei til slakteriet for å se disse individene hen sammenlignet med en tomat, bli sendt til slakt.

Ps. Prøv å løp etter en tomat og en hane med en kniv å se hvem som løper fra deg, det burde gi deg en pekepinn på en viktig forskjell mellom de to.

2 kommentarer Legg til din

  1. Hege sier:

    Du skriver veldig bra og tar for deg mange viktige aspekter ved veganisme og det å være veganer! Leser alle innleggene dine👍🏽😊 Keep up the good work!

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s