World day for the end of fishing

The world day for the end of fishing blir arrangert over store deler av verden den fjerde søndag i mars hvert år, og i år holdt DxE- Oslo i samarbeid med Peta en markering på Youngstorget.

Vi var til sammen 8-9 stk, der flesteparten stod å hold skilt med litt informasjon angående fiske, en holdt en pc med video fra fiskeindustrien og ett par sto på sidelinjen for å kunne snakke med forbipasserende som hadde spørsmål.

Fisk føler smerte

Jeg hørte ett par personer lese plakaten med «fisk føler smerte» høyt, på en spørrende måte, der hun ene like etterpå sa;

«Men jeg er jo så glad i fisk» – før hun hastet videre.

En mann kom gående ganske bryskt imot oss og spurte høyt om vi var seriøse. Vi kan da ikke slutte å fiske?! Fiske er en viktig rekreasjon for menn som trenger en pause fra kjerringa i helgene – var en av begrunnelsene jeg overhørte han si i samtale med Endre.

Her er forresten Endre og pizzaen han oppfordret vedkommende til å teste ut 😉 ps. den er utsolgt i samtlige butikker over hele landet!

veronica og endre
Sååå fornøyde med å få tak i oumph pizza i/på moelv i går 😀

Til venstre for han er Veronica som også er en del av den faste «aktivistkjernen». Hun har hatt ansvar for kontakten og samarbeidet med politiet på flere markeringer, og om ikke jeg tar mye feil, en god pådriver i å få igang flere av markeringene jeg har vært med på til nå.

Men hvorfor er det så vanskelig å ha empati overfor fisk?

Fisk er kanskje det dyret vi mennesker har vanskeligst for å indentifisere oss selv med, mulig fordi de ser jo så annerledes ut enn oss og andre landlevende dyr?

Noen mennesker lever også i uvisshet om at fisker føler smerte. Overvekten av forskning viser at fisk gjør det, likevel blir fisken behandlet mye verre en andre dyr når det kommer til fangstmetoder og avlivning.

Fisken vi fanger blir ikke engang omtalt i antall dyr, men i antall tonn som blir fisket. Det i seg selv kan også føre til en distansering fra at det faktisk er et levende vesen vi snakker om.

Du har kanskje hørt noen si at de er vegetarianere, men spiser fisk av og til? For å oppklare begrepet så er det ett eget navn for de som ikke spiser landdyr, men som spiser fisk, og det er Pescetarianer.

Poenget er; selv noen av de som har sluttet å spise landdyr, fordi de har anerkjent og tatt innover seg at dyrene også har et ønske om å leve, ikke klarer å overføre denne empatien til å gjelde dyrene som lever under havoverflaten.

fisk og garn
En av mange i mengden

Vi har nok en lang vei å gå , men står ingen opp for dyrene og gir de en stemme kommer det aldri en forandring.

Og til deg som fortsatt spiser fisk; Hvordan rettferdiggjør du ditt valg når du vet at vi ikke trenger å spise dyr?

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s