De flyvende rottene

flyvende due og hånd med mat

De fleste mennesker ønsker frihet og gode liv for alle dyr. Vi som er veganere har kanskje en tendens til å fokusere mest på produksjonsdyrene på grunn av den massive utnyttelsen, frihetsberøvelsen og dødsdatoen dyrene har dagen de blir født.

I dette innlegget skal jeg derimot skrive litt om byduer – altså «de flyvende rottene» som jeg leste de ble kalt av noen. Selv om byduene lever i det fri, og uten utnyttelse av deres kropper, er også de utsatt for skadelig inngripen fra oss mennesker.

Både i Norge og i andre land har duene blant annet blitt utsatt for gassing, kvelning, slag med hammer og «nakkevridning». En artikkel på tv2.no fra 2010 beskriver noe av dette.

Dama som inspirerte meg til å skrive dette blogginnlegget skal jeg introdusere nå.

Agnes

Agnieszka pysz

På min første Save vigil utenfor Fatland slakteri møtte jeg Agnes, og vi la hverandre til på facebook kort tid etterpå. Jeg oppdaget raskt at denne dama har en forkjærlighet for byduer på grunn av hvilke innlegg hun postet på veggen sin.

Hun hadde hjulpet en due med å løsne en tråd som hadde satt seg fast i ene foten, i et annet innlegg hadde hun tatt med en due til veterinær for en mer alvorlig skade.

For de som har kjæledyr vet de at det koster å dra til dyrelegen, spesielt uten forsikring, men du blir iallefall møtt med respekt og forståelse.

Agnes har dessverre opplevd flere ganger å bli spurt om de bare skal avlive den skadede duen hun har kommet inn med. 

Nå har hun heldigvis funnet seg en fast veterinær som vet at avliving er hennes siste ønske.

Det er ikke så rart at veterinærer reagerer slik, de er som oss alle hjernevasket fra barnsben av, og blir fortalt resten av voksenlivet at duer er skadedyr – de må vi bli kvitt.

De har i tillegg lite opplæring i veterinærstudiet i annet enn de typiske husdyrene vi mennesker omgir oss med, eller de såkalte «produksjonsdyrene» som gris, ku etc.

Når har du plikt til å hjelpe viltlevende dyr?

Mattilsynet, som skal fungere som en beskytter for dyrene, sier at det oftest er best å avlive skadede smådyr «raskt og humant», og gir veterinæren økonomisk kompensasjon for å avlivingen.

«Dersom du ikke har kunnskap eller evne til å gjøre dette selv, kan en veterinær avlive dyret uten kostnad for deg. Veterinæren får økonomisk kompensasjon fra staten for å yte nødhjelp til ville og eierløse dyr.» – Mattilsynet

Når veterinæren får økonomisk kompensasjon fra staten for å drepe et viltlevende dyr istedet for å redde det, da skal det godt gjøres for en veterinær å anbefale behandling istedenfor.

Du må da spørre deg selv; hvor mye er et liv verdt? Og hva ville jeg ønsket om det var meg? 

Agnes har sagt at hun kan kontaktes visst du lurer på hva du skal gjøre om du finner en skadet due, så kan hun veilede deg. Hun er forresten en veldig ydmyk dame med mer kunnskap enn hun selv utgir seg for å ha. Trykk HER for å komme til facebook-profilen hennes.

due bader
Her koser duene seg med et vannbad ved Ensjø.

Kriminelle fuglematere

Da jeg møtte Agnes denne dagen for å snakke om duer, gi de mat og ta litt bilder, hadde jeg med meg sesamfrø, og hun hadde med en blanding av ulike typer frø.

Duer spiser også brød- og andre matrester, men det mest næringsrike og beste for de er likevel forskjellige typer frø.

Se så tillitsfulle duene er.

nærbilde duer mat hånd

duer føtter

Hva slags informasjon finnes det om byduer?

Byduer kan ved et googlesøk virke å være en ganske forhatt dyreart i bymiljøet. Følgende overskrifter og setninger popper opp;

  • Duer – hvordan bli kvitt byduer
  •  Noen mennesker liker å mate duer i byområder, mens andre ser på duer som ”flyvende rotter”.
  • Duer kan forurense mat og fôr med sin avføring, og har potensial til å kunne overføre sykdommer og parasitter. Av helsemessige årsaker bør derfor bestandene kontrolleres.
  • Man bør oppmuntre folk til ikke å fôre duer i byområder, samt å redusere tilgangen på vannansamlinger som duene drikker av.
  • Eliminering av mat, vann, sitte-, hvile- og hekkeplasser er viktig hvis man skal kunne oppnå varig lavt antall av byduer.

Oslo kommune oppfordrer også folk til å la være å fore fuglene i byen, og Grønland torg sier det er forbudt å mate fugler der. 

vennligst ikke mat fuglene her

Duer er monogame

Visste du at duer er monogame? Det visste ikke jeg, og jeg hadde vel i grunn ikke tenkt over det før nå. At dua er monogam betyr at hen har samme partner hele livet. 

Åtte til tolv dager etter en parring har funnet sted legger hunnen ett eller to egg, og omtrent 18 dager senere klekkes eggene. Hannen passer hele tiden på reiret og partneren sin. 

Ungene fores på et sekret (duemelk) som foreldrene gulper opp, og etter fire til seks uker er ungene klare til å forlate reiret. – Kilde FHI.

Her ser du en due som har vært heldig å funnet seg en plass å ruge under et tak. Jeg lurer på om hun har fått være i fred..

due oppunder tak

Mer informasjon om duer

Noah har et fint innlegg fra 2008 som tar for seg en del myter og fakta om byduene om du skulle være interessert i å lese mer.

Ellers har de fleste sider jeg har vært innom en negativ vinkling på duenes eksistens blant oss mennesker, også FHI som jeg linket til overfor. På FHI sine sider kan du blant annet lese om noe som kalles duetårn, som brukes for å regulere bestanden av duer. Jeg lærte iallefall noe nytt der.

Jeg tenker som vanlig at det er viktig at vi lærer oss å være kildekritiske, og ikke minst at man setter seg inn i vedkommendes situasjon, selv om det gjelder et individ som ikke ser ut akkurat som meg og deg. 

Har du lært noe nytt om duer eller var dette kjent for deg? Kanskje du sitter på viktig informasjon som jeg ikke har skrevet om? Legg gjerne igjen en kommentar.

nærbilde duer

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s